söndag 20 juli 2014

Vikingakläder/ a viking outfit

Jag har sytt mig en ny vikingadräkt. Jag sysslar egentligen inte med vikingatid; det är populärt i den medeltidsförening som jag är med i, SCA/SKA Nordmark, men det är ju strängt taget inte medeltid så det känns liksom inte riktigt rätt för mig.
   Men så hittade det randiga fiskbensvävda linnet på marknaden på Hovdala slott (från A&I design), när vi var där under Dubbelkriget och drabbades väl av inspiration helt enkelt.

Hängslekjorteln bygger på Hilde Thunems tolkning. Hon är vikingare-enactor från Norge och har skrivit en mycket bra och omfattande genomgång av fynd, andra källor och den viktigaste forskningen om hängslekjorteln. Du hittar den här, Köstrupfyndet kommer rätt långt ner.


Den viktigaste skillnaden är att mina rynkor är "knäppta" med efterstygn på baksidan, som man gör på folkdräktskjolar och som var gjort på det norska dräktfyndet från Uvdal från slutet av 1300-talet. Jag har sytt en tolkning av det fyndet också, den kan man se här. Tyget är ett underbart mjukt fiskbensmönstrat ylle i blått och grönt som jag fick av min syster i disputationspresent för åtta år sen. Ibland tar det tid att få sytt något av tyg som man har.
   Särken är gjord enligt den vanliga modellen med rektanglar och kilar och formen på urringningen tog jag från Kraglundskjortlen, ett danskt fynd från 1000-talet. Det råkar vara en av mina favoriter, jag gillar v-ringningen.


Brickbandet är vävt av Hanna Johansson och köptes av Eikthyrnir, ett norskt företag - jag visade ju upp flera av hennes band i mitt inlägg om medeltidsmarknaden i Hamar.
   Skorna kommer från en tysk webbshop som heter CP-schuhe, jag gör inte historiska skor längre, för tungt för händerna.

Till skillnad från de flesta som bär vikingadräkt föredrar jag att bära den utan huvudklut eller slöja - eftersom ingen av de avbildningar vi har visar kvinnor med slöja utan istället med håret i knut eller i rätt fantastiska flätuppsättningar. Eftersom jag ju har klippt håret i en 20-talsbob så får det bli lösfläta. Dock är det främre håret så långt att det går att göra lite av en inbakad fläta på sidorna, så att det ser okej ut där också. Annars är det hårklämmor och lite gelé eller sprej som gäller. Det sitter någorlunda säkert - jag vet inte om det skulle hålla för att springa runt och arbeta en hel dag, men det här är ju inte arbetskläder utan finkläder och det sitter det kvar för.

I have made a new viking outift. I don't really do much viking stuff. It's popular in the SCA, but for me it just isn't medieval enough (since it's not part of the Middle Ages). Finding the striped linen I used for the shift at the market at Hovdala castle when we were ther during Double Wars however inspired me to make new viking garb. 

The apron dress is based on Hilde Thunem's interpretation of the Köstrup find (in Denmark). (You really should read the whole paper, it's an excellent overview of the sources and research on the apron dress) Except that the pleating on mine is "locked" with rows of backstitching, like on my Uvdal dress (and the original find of course). It's from a lovely soft herringbone wool twill in blue and green that I got from my sister as a present when I defended my PhD. The shift is simple rectangular construction, with the neck opening taken from the Kraglund kirtle from the 11th century. Because I like it and it's plausible for the period and the same culture. 

The tablet woven ribbon is made by Hanna Johansson and bought from Eikthyrnir in Norway. I showed more of here wonderful tablet woven ribbons in my post on the medieval market in Hamar. It is not a reconstruction of the ribbon from the grave, although she has made one of those too. But I don't want to copy anyone, and it's the right style for the  time period. I also have no idea of where my tortoise brooches are from, but they're small and pretty. The shoes I bought from a German seller called CP-schuhe.

I like wearing viking clothes without a headwrap, because in the period artwork we find women with long braids in fanciful knots, or buns of hair, no veils. Since I have short hair I have to use a false braid and while my hair is a bit short for it to be secured really good, it will hold up for court, though not necessarily for a whole day of running around and working. But this is a festive dress, not a working outfit anyway.

2 kommentarer:

  1. 1500-tal är ju inte heller medeltid, men det har du då inga problem med. ;)

    /Sara

    SvaraRadera
  2. Det är det inte, men jag har visst vissa problem med det. Skillnaden som jag ser den är att kristendomen är en så central del av den medeltida kulturen att likheterna mellan 1400-talet och 1500-talet är större än mellan sen järnålder och ett kristet medeltida samhälle. Och jag vet att vi har tecken på kristendom redan på 700-talet här i södra Sverige, men vi har för lite källmaterial frö att egentligen kunna säga något om kulturen vid den tiden.

    SvaraRadera